Transitie
De Nederlandse bouw -en woningen markt staat voor de enorme uitdaging van een duurzame transitie
Nederland bouwde tot nu toe met de materialen die makkelijk voor handen waren in ons land: zand en grind. Daarmee hebben we veel bereikt, maar de beperkingen komen nu naar boven.
Dat moet anders, zeker nu we voor een enorme bouwopgave staan, Plus een energietransitie en uitdagingen op gebied van klimaat en biodiversiteit. Bio-based bouwen wordt steeds meer gezien als de toekomst.
Nederlandse woningbouw markt in beweging
De Nederlandse woningbouwmarkt was tot voorheen zeer vastgeroest. Innovatie was ver te zoeken. Een aantal grote bouwbedrijven en talloze kleine aannemersbedrijven waren actief op de markt en er was geen noodzaak tot innovatie. De financiële en economische crisis van 2009 hakte zwaar in de bedrijfstak. Er vielen veel ontslagen en als gevolg liep het aantal vaklieden sterk terug.
Nu de economie is aangetrokken en onder meer door de sterk gedaalde hypotheek rente de vraag naar woningen de prijs enorm heeft doen stijgen resulteert dit ook in sterk gestegen bouwkosten. Niet alleen bouwmaterialen maar ook de arbeidskosten zijn door de schaarste sterk opgelopen. Hierdoor is het prefab bouwen in een versnelling geraakt. Bouwen in de fabriek maar nog wel vaak met traditionele bouwmaterialen cement en beton.
Woningentekort
De woningnood is naar men zegt nog nooit zo hoog, de huizenprijzen hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het tekort wordt geschat op ruim 330 duizend woningen. Het plan is om de komende tien jaar minimaal 100.000 woningen per jaar toe te voegen.
Naar bio based bouwen
Zoals eerder gezegd Nederland is een land van klei, zand en grind. In ons rivierendelta gebied zijn deze bouwmaterialen ruimschoots voorradig, dus huizen werden gebouwd van baksteen en beton. Helaas komen we er nu achter dat de CO2 footprint van de productie van cement en beton goed is voor meer dan 5% van de wereldwijde CO2 uitstoot.
Nederland moet opzoek naar andere bouwmaterialen. gelukkig zijn die in ons land en in de vorm van biomaterialen ruimschoots voorradig en is er duurzaam hout met FSC uit binnen en buitenland beschikbaar. In het buitenland is houtbouw al veel meer de norm. In Zweden bouwt men huizen van hout die ook bij min 30 Celsius zeer comfortabel zijn.
De Nederlandse bouw en woningen markt is in een “flux”.
01. woningtekort
In Nederland is een woningtekort van meer dan 350.000 woningen. De jaarlijkse bouwopgave is 100.000 door de maatregelen betreffende PFAS, en stikstofuitstoot te beperken wordt deze jaarlijkse bouwopgave ruim niet gehaald. Nederland moet opzoek naar betaalbare en efficiënte woningbouw technologieën.
04. Pref-fab komt op
Prefab oftewel bouwen in de fabriek maakt het mogelijk om efficiënter te bouwen in alle weeromstandigheden. Nadelen zijn de grote investeringen in fabriekshallen en het groot transport om de zware bouwdelen naar de bouwplaats te vervoeren. Ook zijn de bouwmaterialen vaak nog traditioneel en dus met grote CO2 uitstoot
02. van het gas af
Sinds 1 juli 2018 mogen nieuwbouw woningen geen aansluiting meer op het aardgas hebben. Vanaf 2050 moeten alle woningen van het gas. Warmtepompen, stadverwarming en andere alternatieven zijn nodig, en dit in combinatie met zeer goed geïsoleerde woningen.
05. bio-based bouwen
Bouwen met hout maakt een enorme ontwikkeling door. Van het meer klassieke hout skelet bouw (HSB), Cross Laminated Timber (CLT), Structural insulated panels (SIPs) tot stapelbare bouwblokken.
03. Gezond wonen
Als er één ding is dat de COVID 19 epidemie ons geleerd heeft dan is dat een gezond leefklimaat in huis belangrijker is dan ooit. Een zwaar geïsoleerd huis is afhankelijk van mechanische ventilatie en in de zomer lopen de temperaturen vaak hoog op. Natuurlijk ademende bouwmaterialen zorgen voor een gezond leefklimaat in huis.
06. Fritcties in de markt
De Nederlandse woonmarkt zit op slot. Er is geen doorstroming. Senioren kunnen niet vanuit hun eengezinswoning doorstromen naar een seniorenwoning. Gezinnen kunnen daarom niet groter worden, en voor starters blijft er dan niets over. De behoefte aan betaalbare duurzame woningen voor elk segment is dus evident.
WoningWoud
Wilt u betaalbaar duurzaam bouwen en wonen? WoningWoud helpt u uw duurzame woningen te realiseren. En daarmee helpt u de wereld en het klimaat door CO2 voor lange termijn vast te leggen en uw footprint te verkleinen.